Onze belofte aan jou: Betere conditie Meer spierkracht Zichtbaar afvallen Soepelere spieren Beter revalideren

De Expeditie Kilimanjaro 2018

“If you can dream it, you can do it”

Zowel fysiek als mentaal grenzen verleggen, een prachtig land ontdekken met schitterende natuur, fitter worden en gelijktijdig nieuwe vrienden maken? Kortom een “once in a liftetime experience” meemaken? Dan  is “Expeditie Kilimanjaro” jou op het lijf geschreven!

Voor sommige is het een lang gekoesterde wens om een berg van ongekende hoogte te beklimmen, voor andere is het de zoektocht naar een grensverleggende activiteit die een fysieke uitdaging bied. Wat echter voor iedereen geldt is dat de beklimming van de Kilimanjaro een onvergetelijke ervaring is. De “Mount Kilimanjaro” is tenslotte de grootste vrijstaande berg ter wereld en de hoogste berg op het Afrikaanse continent welke zich bevindt op de grens met Tanzania en Kenia. De top bevind zich op een hoogte van 5895 meter, welke bedekt is met sneeuw en ijs en je letterlijk de mogelijkheid geeft om met je hoofd in de wolken te lopen, maar daarnaast ook een schitterend uitzicht bied.

Om jouw droom werkelijkheid te laten worden hebben we voor jou de ultieme “Expeditie Kilimanjaro” samengesteld,  een 10-daags avontuur in het Afrikaanse landschap van Tanzania. Een reis die bestaat uit 7 dagen kamperen op de berg (6 nachten) en 3 dagen in een sfeervol hotel in het kleine stadje Moshi (twee dagen voor en één dag na de beklimming). De beklimming kun je echter niet alleen uitvoeren, dit doe je met maximaal 12 mede expeditieleden en een team van gediplomeerde en goed getrainde gidsen met jaren lange ervaring en lokale kennis. Behalve gidsen gaan er ook zogenaamde porters mee op reis, locals die ontzettend trots zijn op hun berg, en helpen met het dragen van noodzakelijke materialen om een kamp op te kunnen bouwen. Het is misschien even wennen dat er mensen zijn die spullen voor je tillen en koken, maar zij dragen bij aan de slagingskans van jouw expeditie.

Maar niet alleen de porters tijdens de expeditie dragen bij aan de kans van slagen, nee het belangrijkste is misschien nog wel de voorbereiding die je er in stopt voor de expeditie. Hier helpen wij je uiteraard bij, want al een jaar voor dat je expeditie begint starten we met de voorbereidingen.  Dit doen we door vier trainingsweekenden te organiseren met de expeditieleden, want het beklimmen van de Kilimanjaro is niet zo maar iets. Een goede gezondheid en basisconditie is een vereiste, maar fitter worden en het leren van de nodige skills en drills is zeker noodzakelijk om met zijn alle de eindstreep te halen.

Nadat je de informatiebijeenkomst hebt bijgewoond en besloten hebt “Ja” te zeggen op dit geweldige avontuur wordt medio september de expeditie groep geformeerd en kan het leren kennen van je reisgenoten beginnen. Daarna volgen gedurende het jaar de vier trainingsweekenden;

1. Kennismaking
Medio november vindt het eerste trainingsweekend plaats en hierbij draait het om het onderling kennis maken en het leren werken met diverse materialen (zoals het opzetten van je tent en het opwarmen van drinkwater in primitieve omstandigheden).  Maar ook krijg je handige tips en informatie over vaccinaties en hoogteziekte.

2. Koud weer training
Medio februari vindt het tweede trainingsweekend plaats en hierbij draait het om het verder uitbouwen van je skills en drills onder koude omstandigheden. Op de top van de berg kan het wel -20 graden Celsius zijn en dan is het belangrijk om te weten hoe je voor je zelf en anderen moet zorgen. Want ook samenwerking staat dit weekend centraal en uiteraard wordt er verder gewerkt aan de wandelconditie.

3. Uithoudingsvermogen
Medio  mei vindt het derde trainingsweekend plaats en hierbij draait het om je uithoudingsvermogen. Vrijdag wordt er gestart met een stuk hardlopen en de zaterdag en zondag worden er beide keren 30 kilometer gelopen. Een goed meetmoment om te kijken hoe je er voor staat en een goede training voor de expeditie, want dan zal er ook elke dag een flink stuk worden gelopen.

4. Puntjes op de “i”
Medio augustus vind het vierde trainingsweekend plaats en hierbij draait het om de laatste voorbereidingen. Nog een maand en dan begint de expeditie, dus dit weekend wordt besteed aan de behoeftes van de groep. Is er behoefte aan nog een paar stevige wandeltrainingen, of juist aan teambuildingsactiviteiten, samen met de expeditieleden bepalen we de invulling van dit weekend.

Ja, en dan is het zover, je bent een jaar verder en in september ga je beginnen met je expeditie. Niet alleen, want je doet het samen met je mede expeditieleden die je na een jaar ondertussen vrienden kunt noemen. Juist die hechtheid en het teamgevoel zorgen ervoor dat je de expeditie goed kunt volbrengen en er tevens van kunt genieten!
Samen reis je af naar het verre Afrika waar je verblijft in het plaatjes Moshi met zijn kleurrijke markten en vriendelijke bevolking. Van daaruit ga je via de “Machame-route” naar de “Uhuru Peak”, de top van de berg. Onderweg baan je jezelf een weg door de prachtige natuur, eerst een stuk door de jungle (tropisch regenwoud), daarna wordt de vegetatie minder en begint het op heidevelden te lijken waarna het langzaam verandert in een maanachtig landschap. Je voelt dat het ademhalen lastiger wordt en sommige stukken zijn erg stijl, niet voor niets dat ze de rotswanden die je moet bedwingen op 4100 meter hoogte de “”Kissing Wall” noemen. Na verloop van tijd wordt je omringd door sneeuw en ijsvelden en kom je uiteindelijk aan op de lang verwachte top!

Ben je enthousiast geworden door dit verhaal? Velen mensen die je voorgingen wel, en het ultieme groepsgevoel is iets wat je niet snel ergens anders vindt. Als je “ja” zegt op ons avontuur weet je dat je één prijs betaald waar alles in zit; zowel je trainingsweekenden, je vlucht en transfers, je overnachtingen, je eten en drinken en natuurlijk het compleet verzorgde team dat jou gaat begeleiden bij deze beklimming.

9-9-2016

Nou we zijn aangekomen
Gisteren al, maar we hadden geen internet, de WiFi wordt vandaag gemaakt in het hotel ????
De vlucht was goed zonder vertraging. Aangekomen op Kilimanjaro AirPort stapten we meteen in de Tanzaniaanse sfeer. Warm, uitstappen op de landingsbaan en dan vooral lang wachten totdat iedereen was gecontroleerd.
We werden opgehaald
Wordt vervolgd, ik ga er vanavond even voor zitten…..

De aankomst was superleuk. Onze bekende gidsen stonden op het vliegveld voor een warm onthaal. Ze hingen een kleed van de Masai stam bij me om en een ketting.
Kennismaken met de expeditie leden alle bagage op de bus en naar het hotel .
Langs bananenbomen en koffieplantages. Het is donker dus we zien niet waar we nieuwsgierig voor zijn.
Ons hotel is nieuw, nog niet af, maar wel heel mooi.

We worden verwelkomd met juices en een maaltijd.

Vanmorgen leerden we wat pole pole betekend. Pole pole betekend langzaam langzaam, alles gaat rustig, niemand heeft haast, heel lastig 13 gestreste Nederlanders
Maar..

Alles komt hier dan ook goed

De gidsen komen zich voorstellen, informatie geven, materiaal check en fysieke check. We kennen nu de betekenis van Pole pole, maar er schijnt ook nog iets te bestaan als Super pole pole ????

We zijn er klaar voor alles in orde. Tijd om wat van de omgeving te zien.

De groep is met de gids op pad geweest, wordt later gestuurd.

Ik ben met de hoofdgids naar Arusha gegaan om nog de laatste dingen te regelen. Ook dat gaat rustig aan, maar leuk om zoveel van de omgeving te zien met de verhalen van een local.

De spanning loopt

10-11-2016

Wij wisten niet zo goed waar wij naartoe gingen maar door de bananen en koffieplantages zijn we naar de stad Moshi gereden. Onderweg kwamen kwamen ogen tekort, alles is hier anders. Eenmaal in Moshi hebben we een grote ronde door de stad gelopen over de prachtige kleurrijke markten, die zijn zo bijzonder, dat moet iedereen een keer gezien hebben.

We hebben ook foto’s en video’s maar die worden niet verzonden, komt nog ????.

Over gisteravond kunnen we eigenlijk alleen maar delen dat de sfeer er goed inzit. Veel goede grappen die we beter voor onszelf houden “what happend in the mountain stays on the mountain”.

Vandaag vertrekken we naar ingang van de Machame route, rond 9:00 het is nu 11:00 locale tijd, maar geen zorgen.
De spullen zijn al op gehaald door de porters.

We hebben een supergoede eerste dag gehad.
Na inschrijven en het maken van de nodige foto s van de ingang, aapjes en de groep gingen we om 12:00 van start. De sfeer onderling is erg goed, rustig en gezellig.
Het contrast in omgeving en beleving van Tanzania is enorm, vandaag in vergelijking met gister in Moshi.
Het voordeel van laat starten was dat het relatief rustig was op de route. De jungle is prachtig, 50 tinten groen hebben we gezien , prachtig weer en hoger liepen we met ons hoofd in de wolken. We maken veel foto’s maar de echte indruk is niet vast te leggen. In het laatste stukje veranderd de natuur opeens. We komen op de grens van de bossen en de heide velden. Met meer gras zoals in onze Hollandse duinen en minder en kleinere bomen.

Onderweg worden we regelmatig ingehaald door dragers met grote en enorm zware bepakking. Het is indrukwekkend om te zien, het enige woord dat past is Respect.

We kwamen na 6.5 uur lopen. Complimenten van de gidsen ( die waren er zelf uiteraard bij) Mountaineers, we hebben snel en goed gelopen. Het programma is voor morgen zo gewijzigd dat we behalve de tocht ook nog wat moois kunnen bekijken.

Bij aankomst staat het kamp klaar, geweldig en een uitgebreide maaltijd het ontbreekt ons hier aan niets.

We overnachten op 3000 meter.

11-9-2016

We nemen een paar goede dingen mee naar huis, we weten allemaal dat we iedere ochtend lief willen worden gewekt met een bakje koffie op bed.

We hebben prachtig weer gehad en klasse uitzichten. Iedere keer als je kijkt ziet de berg er weer anders uit.
We zien de top bijna de hele route.
De klim was heel stijl en we hebben 5 uur gelopen. Alan had vandaag zijn hoogste hoogtepunt en dat zal morgen weer gebeuren, maar dat vermelden we niet.

Op het kamp stond de lunch klaar, het is een all you can eat en dan nog een beetje extra vakantie.

Een paar mensen hebben wat klachten door de hoogte, maar we zijn in goede handen en er is niets om bezorgd over te zijn.

Alhoewel …
We hadden de grootste zorgen om een expeditielid en de number two die maar niet wilde komen, na de geruststelling van de gidsen dat morgen bij de medische check er hulp kwam ( ze hebben hier voor alles een oplossing ) gebeurde er iets moois. It happend en dat is met “lang zal .. leven” uitbundig gevierd

We hadden nog tijd om naar de grotten te gaan, maar die hebben we niet gezien. We hebben een wandeling gemaakt naar een ander kamp op dezelfde hoogte. We zagen de Top van de Kilimanjaro , mountain Meru. Prachtig wolkendek en de zonnestralen erdoor. Bijzonder landschap, wat een geluk om hier te zijn.
Bij terugkomst stond de hele crew klaar, nu weten we wie er achter alle service en goede zorgen zitten. Vervolgens begonnen ze te zingen, geweldig! We waren ontroerd, wat een kado.
En dat bij zonsondergang.

Genes de hoofdgids zei dag het lang geleden was dat een groep in zijn geheel zo goed loopt. We zitten dichtbij elkaar qua kunnen en dat versterkt het groepsgevoel.

We zien teveel om op te noemen, het is fantastisch.
We zijn op 3800 Shira camp.

We gaan nu vertrekken naar 4700.

13-9-2016

We hadden een goed begin van de dag en liepen door de Rockgarden, een maanlandschap, bizarre losse rotsen verspreid over het landschap.

Er was een harde koude eind mee en het grootste stuk hadden we ons in zicht hadden. We hadden echt het gevoel dat we dichterbij kwamen.

Na een kleine 5 uur lopen kwamen we aan op lava tower op 4600 meter waar we minstens 1,5 uur moesten verblijven om beter te kunnen acclimatiseren.

We zijn echt op hoogte en er zijn er veel met milde hoogte klachten die direct worden behandeld. 1 van ons werd spontaan niet lekker, direct opgevangen en binnen tien minuten was deze weer zichzelf. Een eye opener voor iedereen, het is serieus belangrijk om op onszelf en elkaar te letten. Het positieve is het vertrouwen in onze gidsen.

Na de lunch zijn we met een groepje die graag even wilde spelen en we klommen de lava tower op, nog 47 meter omhoog klimmen en klauteren, wat geweldig, wat een geluksgevoel kan je hebben, nog even zwaaien naar de expeditie leden beneden. Van boven en beneden worden verschillende foto’s gemaakt. Daarna gaat de groep naar beneden. Nog even snel op de foto bij het kampbord voordat we verder gaan wandelen.

Dit keer gaat de tocht voornamelijk naar beneden.   We hebben nog steeds mooi weer al zien wij de wolken al tussen de bergen hangen. Voor velen tijd om een extra jas of handschoenen uit de tas te halen. We kijken ons ogen. Want de omgeving is prachtig. We zien de Lava tower achter ons en hebben nog geen idee waar we heen gaan. We lopen achter de gids aan. Het gaat op een gestaagd tempo omdat iemand zich snel kan verstappen. We lopen daarom ook allemaal met onze wandelstokken. We lopen van een gebied waar geen planten en bomen zijn naar een gebied waar water van de berg door heen stroomt. Hierdoor zijn er ook weer planten en kleine boompjes.
Het is een lange en zware dag geweest iedereen is moe maar meer dan voldaan. We komen nog net voor het donker aan op het kamp. Dit was om ongeveer 18:15 uur. Het kamp ligt op 3940 meter. We hebben hier geweldig zich op de top van de Kilimanjaro. Het is prachtig om te zien zeker met het laatste zonnetje van de dag er op. Ook zien we de Barranco wall. Deze gaan we morgen beklimmen.

We gaan snel eten. Worden allemaal medisch gekeurd. Daarna kunnen we snel naar bed want moe zijn wij allemaal!

We vertrekken nu naar Baranco wall.

Vandaag een spannende dag! De fameuze Barranco wall. We waren niet de enigen, velen kwamen kijken hoe we het ervan afbrachten ????
Iedereen volgt de zelfde route, dus dragers en klimmers, iedereen langs de smalle wand.

Het was 1,5 uur klimmen en klauteren, een grote speeltuin. Iedereen overtreft zichzelf, met name Gemma, supertrots.

Voor de vierde dag op rij zijn de weergoden ons gunstig gestemd en zijn we bijna door onze zonnebrand heen. We blijven het zeggen, maar wat zijn de uitzichten mooi en nooit hetzelfde, wat een belevenis.

Na nog een uur lopen hadden we het kamp in zicht “don’t trust your eyes” waarschuwt de gids. Een prachtige vallei, met het laatste stromende water volgt. Een steile klim omhoog en we zijn op karanga  camp, op 4040 meter.

Iedereen voelt zich goed.

Na de lunch staat er een acclimatisatie wandeling op de planning, eerst de uitgebreide lunch met friet en koolsla. Perfecte basis om Koentjes mee te produceren ????

De wandeling was naar de 4270. Met overal lavastenen en rotsblokken als landschap. We praten over veel, vooral onzin. Er wordt veel gelachen en de gidsen geven aan dat de top zich verstopt in de mist omdat die bang is voor onze herrie. Is het erg? Nee, natuurlijk niet het komt door de hoogte. Mooi, dan kunnen we er echt niets aan doen ????

We zijn een sterke groep, gelijkwaardig en we voelen ons keigoed!

We kregen preisoep met pannenkoeken pasta met mushroomsaus  en biefstuk en bananen. Een van ons zegt “kijk er zit een champignon in mijn sauce” dat bedoelen we dus, het gaat goed.

Dit is niet all you can eat, maar all you must eat.

We hebben ook de planning voor morgen!!!!!!!!
Smorgens vertrekken we naar De Kosovo camp op 5000 meter en dat ruim 5000 meter een camp hoger dan gepland, dat scheelt als we naar de top gaan.

We rusten en eten en dan verrekken we rond middernacht.
Rond zonsopgang komen we op de top????.

14:00 We zijn aangekomen op Kosovo camp op ruim 5000 meter. We hebben het camp helemaal voor onszelf en het gaat goed met iedereen. Een topdag details volgen

(Dit was eergisteren, maar internet werkt hier voor geen meter ????)

17-9-16

We hadden privé kamp op 5000 meter. Mooi, zo anders en het bereiken van deze hoogte ontroerd. De opwinding voor de hike naar de top stijgt. We maken ons klaar, warme kleding, voeding en drinken. Alles vraagt meer energie doordat er merkbaar minder zuurstof in de lucht is.
Twee uurtjes rusten, eten en een laatste medische check. We zijn klaar voor vertrek en starten donderdagochtend om 0.30
We hebben goed weer, het is helder en de dag voor volle maan, dus de route is natuurlijk verlicht.
Uren lopen we super pole pole met hoge hartslag en snelle ademhaling.
De hoogte eist zijn tol, een enkeling heeft nauwelijks moeite( maar heeft het toch niet makkelijk) onze geweldige gidsen nemen bij de eerste signalen van vermoeidheid het niet kunnen eten of drinken de rugzak over en geven zuurstof en medicatie aan
Degenen die dat nodig hebben en als iedereen weer gereset is vervolgen we zo snel mogelijk onze route, want bij stilstand is het heel snel heel koud.
Het is een geweldige ervaring, er wordt genoten en geknokt. We zien lichtjes in een plaats in Kenia, sterren en de headlights van alle mensen met hetzelfde doel. De zin komt op, adembenemend, wat een kleur, wat prachtig, we zijn hier en nog steeds met zijn allen.
We bereiken Stella Point, the Point of no return. Het gaat met iedereen goed, we worden wat opgelapt en maken ons klaar voor het laatste stuk klimmen van ca 3 kwartier. We bereiken de top om 7:45. Iedereen omhelst elkaar, we houden het niet droog. Wat zijn we trots, op elkaar en op onszelf! Daar staan we, gelukkig, er worden veel foto’ s gemaakt. Het is zo mooi, gletsjers, de lucht, de krater, alles is mooi.

We gaan de kortste weg naar beneden en toetsen zo’n twee uur door los lava as en grint, heel intensief. Terug op het kamp worden we warm welkom geheten door de mannen van de keuken. Dat mag wel gezegd worden, wat zorgt iedereen goed voor ons en heel bijzonder ze zijn ook blij en zelfs geëmotioneerd. Waarom? Ze leggen uit dat ze weten dat we dit als droom hebben en er vaak jaren voor hebben gespaard. We willen de trots van hun land op. Als het dan ook lukt, is de droom uitgekomen, het mooiste wat er is
Een uur rusten, weer eten en we moeten door, afdalen naar gezonde hoogte. De stemming is onder nul, de meeste hebben hoofdpijn, zijn moe en het inpakken van de rugzak is teveel gevraagd
We hebben geen keus en gaan op weg. 4,5 uur dalen. We gaan naar een kamp op 3000 meter.
We voelen ons steeds beter en genieten can de nieuwe en veranderende natuur.
Wat hebben we allemaal meegemaakt ?

In het kamp bereiden we ons voor op de dag van afscheid en het afdalen naar 1800 meter , waar ons Kilimanjaro avontuur eindigt, maar nog lang meegedragen zal worden

De laatste ochtend. De spullen die we niet meer willen gebruiken of weg willen geven verzamelen we voor de loterij onder alle medewerkers. Iedereen krijgt iets. We worden toegezongen en wij hebben ook wat voorbereid. Een soort medley van liedjes door het Nederlandse jaar heen. We zijn buiten adem en uhm niet bij stem, maar zingen uit volle borst. Hoofd schouders knie en geen en kedeng kedeng zijn favoriet. De fooi wordt verdeeld en ik geef een korte toespraak om deze geweldige mensen te bedanken. Er wordt gezongen en gedanst en we nemen afscheid. We vertrekken en lopen de laatste 3,5 uur door het regenwoud naar de uitgang.
Het is zo mooi en we zijn blij, maat het afscheid van dit land en de mensen nadert.
Bij de uitgang duurt het nog lang. Iedereen moet worden uitgeschreven en vertrekken.

Wordt vervolgd, we gaan nu op safari ????.

Voorbereiding 2014

Ben je nieuwsgierig naar de expeditie in 2014? lees het verslag .

Wij vertrekken alleen met expeditieleden die ervoor gaan, dus je kunt er ook voor kiezen je direct aan te melden voor de informatieavond.

Ons motto was en is

“De groep is zo sterk als de zwakste schakel”

Mede door de goede voorbereiding hebben we in 2014 met 10 van de 11 man de top gehaald. Een heel hoog slagingspercentage als je je bedenkt dat er tussen de 30/40% expeditieleden de top nooit haalt. De gidsen hebben hun complimenten gemaakt en veel plezier aan en met ons beleefd. Want dat was misschien wel het hoogst haalbare, door de goede voorbereiding en samenwerking hebben we genoten. Gezongen, gelachen en in stilte genoten van de prachtige natuur….natuurlijk zijn er tranen gevloeid en goede gesprekken gevoerd, daar was alle ruimte voor.

Wat we hebben gedaan om te top met zo veel man te bereiken?

 • Een goede basis in conditie en gezondheid is een vereiste, we hebben ondersteund in het vergroten van de fitheid
 • 4 trainingsweekenden, met ieder een ander programma…..soms is deze op het laatste moment nog aangepast om aan de behoefte van de groep te beantwoorden. De weekends bleken al een ervaring op zich te zijn. Uitdagend!
  • Kennis maken met het materiaal, routine draaien met tent
  • Informatie over vaccinaties en hoogteziekte
  • Koudweertraining, Drills.
  • Uithoudingsvermogen vergroten; heel veel lopen.
  • Grenzen verleggen, de ene keer heb jij je teamgenoten nodig, de ander keer help je hun.
  • Gasttrainers en gastsprekers om kennis en vaardigheid te vergroten
  • Tijdens het laatste weekend zijn de puntjes op de i gezet, was teambuilding en plezier het thema…en we hebben een top poging gedaan
 • Wij verzorgen een groot deel van de uitrusting, zodat de basis van de uitrusting in orde is, voordat je aan de expeditie begint.
 • De opbouw van de training en de planning van de reis hebben bijgedragen aan het succes

De expeditie voert over de Machame-route in 7 dagen en 6 nachten naar het hoogste punt op de berg: de Uhuru Peak 5895 meter!

 

Expeditie 2014

KilimanjaroWelke droom wil jij verwezenlijken? Dat vroegen we aan de sporters van Fit in Drie Maanden. Er was 1 droom die eruit sprong, het beklimmen van de Kilimanjaro. Deze droom is in september 2014 uitgekomen  voor 11 expeditieleden.

De Kilimanjaro is de enige vrijstaande berg ter wereld en ligt op de grens van Kenia en Tanzania. Behalve de ervaring van de expeditie is het behalen van de top ons doel. We gaan de hoogte bereiken van 5895 meter. De hoogte vormt de grootste uitdaging, hoogteziekte verschijnselen kunnen al optreden boven de 2500 meter en boven de 5500 heeft iedereen in meer of mindere mate last van deze verschijnselen. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken hebben we ervoor gekozen een extra dag te nemen om te acclimatiseren.

Ons expeditieteam heeft in de voorbereidingsperiode al veel uitdagingen getrotseerd. Het meest bijzondere is wel de vorming van het team. In de loop van het laatste jaar hebben we afscheid moeten nemen van een aantal expeditieleden voor wie de Kilimanjaro (nu) niet haalbaar is en er zijn ook nieuwe team leden bijgekomen. Een team is sterk op het moment dat er vertrouwen is en je elkaar hebt leren  kennen, de sterke punten en de minder sterke punten. We kunnen nu onze eigen ervaring hebben, maar wel samen!

De voorbereiding bestond behalve veel wandelen (met bepakking) en uit 4 trainingsweekends:

* November 2013. We hebben gekampeerd op een terrein van Staatsbosbeheer, zonder voorzieningen. Voor sommigen was dit de eerste kampeerervaring! Het regende pijpenstelen en het was fris. Hoe zorg je er dan voor dat je uitrusting droog is, je warm en droog gaat slapen, hoe zorg je eigenlijk voor jezelf en voor elkaar? Het was een leerzaam en gezellig weekend, waarbij de spieren ook goed aan bod kwamen d.m.v. veel lopen, hout- sprokkelen en hakken.

P1080204 IMG_3280 IMG_2447 IMG_2436 1395791_558389534231331_53642472_nP1080209

Het eerste weekend is voorbereid door les in materialenkennis, inpakken en kamperen zonder voorzieningen

* Februari 2014 hebben we weer getraind en gekampeerd.We hoopten op een beetje vorst, maar kregen veel regen en storm! We worden steeds handiger in het zorgen voor onszelf zonder stromend water en toilet. We hebben de stormbaan gedaan om grenzen te verleggen, maar zeker voor de teamspirit. Ook hebben we veel kilometers afgelegd, conditie en uithoudingsvermogen getraind. We kregen les van een expert over hoogte, kou en samenwerken

image_5 image_14 IMG_1097 IMG_1108 IMG_1120 P1080493 P1080469 P1080443 P1080420 P1080415

* Mei 2014. Het team is gewijzigd, er zijn mensen afgevallen en ook weer nieuwe mensen bij. Dit weekend hebben we twee keer 30 kilometer gelopen, waarbij we zelf de route hebben uitgestippeld. De eerste dag was het team opgedeeld in twee kleine teams. Op de helft kwamen we elkaar tegen midden op de hei en beide teams kwamen exact tegelijk aan bij ons kamp! En dat terwijl het ene team een ijsje had gehaald en het andere team tijdens de wandeling had besloten nog een extra lus te lopen. Op elkaar ingespeeld dat zijn we dus steeds meer!

Om 24:00 hebben we een top-poging gedaan en in de samenwerking en activiteiten geslaagd. TOF

IMG_0358P1080743 P1080736 IMG_0367 Het Fit In Drie Maanden Kilmanjaro Expeditieteam

* Augustus 2014. In de planning stond weer een fysieke en geestelijke uitdaging, maar de invulling van dit weekend is aangepast aan het team. Het leek nodig om plezier te maken en af te stemmen: een goed gesprek en een leuk spel. ’s Avonds natuurlijk rond het kampvuur en dan warm de tent in. Bepakking gecheckt en de puntjes op de i gezet. We kunnen gaan aftellen…………….

P1090244 P1090215 IMG_0969 IMG_0949 IMG_0936 IMG_0915

De Expeditie Kilimanjaro 2014

P1090227machame-route

Vertrek is van 0.5 meter onder de zeespiegel en we gaan voor de Top van de Kilimanjaro op een hoogte van 5895 meter! We hebben in Nederland een vast contactpersoon, prettig voor ons en voor de achterblijvers……ook al moesten we je tijdens de expeditie fysiek helaas wel missen Jacqueline. Ze houdt onze korte verslagen bij, zodat je een indruk kunt krijgen van de expeditie:

Maandag 1 september Vertrek naar Tanzania.

We verblijven in de Kilimanjaro Lodge, onderdeel van de Mama Clementina Foundation, een middelbare school met Engelstalig onderwijs.

Bericht van Chantal om 21.55 uur:

We zijn goed aangekomen. Na een goede vlucht werden we opgewacht door twee chauffeurs naar het hotel. We werden ontvangen met feestelijke drankjes. We voelen ons heel welkom en zitten buiten te genieten van de indrukken van vandaag en zijn vol verwachting voor de komende dagen.

Dinsdag 2 september  Acclimatiseren en introductie

Bericht van Chantal om 20.45 uur

Vanochtend hebben we kennis gemaakt met de gidsen. Aardige mensen, met kennis van zaken. Ieder expeditielid is gecheckt en ook de materialen zijn gecontroleerd. Alles en iedereen is goedgekeurd. We zijn goed voorbereid. We hebben een rondleiding gekregen op de meisjesschool van  de Mama Clementina Foundation. Een mooie school met als motto van dit jaar: Love , Honour, Trust en Excellence ….. Voelbaar.

De vrouwen die  in het hotel werken zijn oud-studenten van de meisjesschool en ze verwennen ons met heerlijk eten en vriendelijkheid. We zijn met twee gidsen de stad gaan bezoeken. Bijzonder, kleurrijk, veel mensen en stof…. Geen plek om zonder locals te zijn. Overal voelen we ons welkom, maar we krijgen veelal het advies Pole Pole: hier doen we rustig aan.

Na een heerlijke bbq aan het  kampvuur gaan we op tijd naar bed. Morgen starten we dan echt met de expeditie!

Een mooi slogan op het schoolgebouw: Its better to light a small candle than to stumble in darkness. Slaap lekker. Xxx

woensdag 3 september  Machame gate 1800 m. naar Machame hut 3000 meter.

We starten met de expeditie en lopen 6-7 uur door Tropisch regenwoud.

In de avond een voicemailbericht van Chantal dat ik helaas niet helemaal kon afluisteren omdat het te lang was: vanochtend dan eindelijk vertrokken voor de expeditie. Afscheid genomen van de mensen in het hotel en opgehaald met een grote bus. Er waren een paar dragers die alle bagage bovenop de bus hebben geladen. Onderweg mooie natuur en veel bananenbomen. Bij de ingang gekomen alles uitgeladen en na een uurtje gaan lopen. Eerst over een weg waar ook nog auto’s op konden, maar dit werd gaandeweg een mooi wandelpad. De Jungle was erg mooi, niet echt vochtig, maar wel heel veel bloemen. Toen hield de informatie op, maar het gaat vast goed met ze. Tot later!

donderdag 4 september Shira Cave 3840 m. naar Lava Tower 4600 m. naar Barranco Camp 3950 m

We lopen vandaag in 4 tot 5 uur van Tropisch Regenwoud tot heideveld tot een hoogte van 3840 m. De eerste serieuze dag van de beklimming. De hoogte kunnen we al gaan voelen met ademhalen.

Verrassing: In de middag ineens een whatsapp berichtje van Chantal via de telefoon van de gids. Erg bijzonder om zo te mogen meebeleven.  Bericht van Chantal: we lopen nu 0p 3700 m, letterlijk en figuurlijk met ons hoofd in de wolken. Het was vandaag steil omhoog. Maar het ging goed. Sfeer is goed.

Kilimanjaro3In de wolken dag 2

Vrijdag 5 september Shira Cave 3840 m. naar Lava Tower 4600 m. naar Barranco Camp 3950 m.

Vandaag een hele lange steile dag, door een alpiene vegetatie.

We zijn gelopen naar 4200 meter, onderweg veel regen, tot hagel en zelfs sneeuw. De hoogte wordt gevoeld door iedereen in lichtere of mindere mate: lichte hoofdpijn tot erge hoofdpijn en ook wel andere klachten.  Weer afgedaald om beter te kunnen acclimatiseren. Elke dag wordt ieder expeditielid gecheckt en wordt er een nieuw wandelplan gemaakt. De gidsen hebben maar 1 doel en dat is dat iedereen de top behaalt. Iedereen op zijn eigen unieke manier. Er is super professionele begeleiding en heel vriendelijke mensen.

het slaap en tentenkampkamp3

Zaterdag 6 september Barranco Camp 3950 m. naar Karanga Camp op 4100

De gehaktdag! We zullen ondervinden waarom vandaag zo wordt genoemd. We maken de moeilijkste beklimming van onze tocht en passeren valleien met uitzicht over de ijsvelden. We overnachten na 3 tot 4 uur lopen op een hoogte van 4100 meter

Vanochtend bericht van Chantal via de whatsapp van de gids: de nacht heeft iedereen goed gedaan. Iedereen voelt zich beter na de nacht…..Het vriest hier lekker. We gaan we de kissing wall op. (Dit is een technisch moeilijk stuk van de klim waar je moet traverseren en je met je gezicht bijna tegen de bergwand aan, heel voorzichtig, voetje voor voetje, moet lopen)

Vanuit het kamp later op de middag nog foto’s van de gezelligheid in de eettent gekregen! Ze zien er blij uit!

Geen melding verder gekregen waarom het gehaktdag heet vandaag, dus is alles goed verlopen!

kilimanjaro7 kilimanjaro6 kilimanjaro5

zondag 7 september Karanga Camp 4100 m. naar Barafy Camp 4600 m.

We maken een korte steile beklimming van 3 uur door de Alpine woestijn en overnachten op 4600 m.

kilimanjaro10

Vanochtend een whats app bericht van Chantal:

Goedemorgen in de zon op 4100 meter. We hebben het ontzettend naar ons zin. Gisteren hebben we een hele leuke dag gehad. Veel geklauterd en gelachen. Het was droog. Maar de rode draad voor ons is mist en we verlangen naar vergezichten. Vandaag gaan we naar ons laatste kamp om ons daar voor te bereiden op de laatste tocht naar de top vannacht. We zijn er klaar voor!

kilimanjaro9 kilimanjaro8

Maandag 8 september Barafu Camp 4600 m. naar Uhuru Peak 5895. naar Mweka Camp 3100 m.

We starten om middernacht en lopen in 7 uur in de sneeuw en het donker ( met volle maan) naar de top 5895 meter. We dalen ook direct weer af in 6-7 uur naar 3100 m. Hier schijnen we ons ook weer lekker te gaan voelen.

YEAH! Top is behaald. Het was een zware mooie emotionele tocht naar de top, waar het heel mooi en heel koud was. Er moest snel worden afgedaald.

Details volgen later!!!

Wat een superteam: na een jaar voorbereiding en heel doordacht alles oefenen wat mogelijk was, hebben 10 van de 11 mensen de top behaald. De gidsen vonden het een hele goede prestatie en dat was te danken aan de super goede voorbereiding in Nederland.  Fysiek, maar ook mentaal! Wat een TOP team!

topkilimanjaro15kilimanjaro14kilimanjaro13

Dinsdag 9 september Mweka Camp 3100 m. naar Mweka Gate 1800 m. naar Moshi

We lopen door het Tropisch regenwoud naar 1800 m. en worden naar de Ndarakwai Ranch gebracht ( ze helpen daar vitale routes voor olifanten te behouden) het kamp bevindt zich in een beschermd bos met vijgenbomen en accacia’s

We hebben uitzicht op de Kilimanjaro.

Vandaag is het team verder afgedaald via een mooie jungle naar 1800m. Het was een lange dag en iedereen is moe. Eind van de middag aangekomen bij de Ndarakwai Ranch, waar de rest van de bagage weer op ze stond te wachten. Moe, maar wel heel tevreden genoten van een lekkere douche. Morgen weer vroeg uit de veren en klaarmaken voor de laatste dag in Afrika.

Woensdag 10 september Safari

We sluiten ons verblijf af in Tanzania met een safari en hopen dieren te zien zoals olifanten, giraffen, zebra’s, antilopen en apen.

Meld je aan!

Kom vrijblijvend naar onze voorlichtingsavond, meld je daarvoor aan via het inschrijf formulier.

Neem contact met ons op
Search